Η συμμετοχή μας

 Μια ματιά στην πρώτη ύλη / A glance at raw materialΠροσεγγίζουμε μία πλευρά  της ανακύκλωσης που απέχει πολύ από την καλοπισμένη πολιτικά ορθή εκδοχή της. Αφορμή ήταν τα γυρίσματα της ταινίας ντοκυμαντέρ του Χρήστου Καρακέπελη “Πρώτη Ύλη”, στα οποία είχαμε την τύχη να βρεθούμε, και να καταγράψουμε.

Γνωρίσαμε έτσι έναν απίστευτο κόσμο, δυο βήματα από τα σπίτια μας, που ζει από την συλλογή και εκμετάλευση ανακυκλώσιμων υλικών. Ρακοσυλλέκτες που ψάχνουν μέσα στα σκουπίδια μας για να βρουν χρήσιμα μεταλλικά υλικά προς πώληση με το κιλό, αποτελούν τον πρώτο κρίκο της αλυσίδας και ακολουθεί η μικρή μάντρα που τα ομαδοποιεί και από εκεί η μεγάλη μάντρα που μαζεύει το σκραπ και το προωθεί στη χαλυβουργία όπου όλο αυτό το υλικό λιώνει μέσα σε γιγάντια καζάνια για να ξαναγίνει χρήσιμο στο κατασκευαστικό κλάδο.

Αυτόν τον κόσμο της ανακύκλωσης  παρουσιάζουμε στην έκθεση, ξεκινώντας από τον μικρής κλίμακας δύσμοιρο αλβανοτσιγγάνο που ζει κάτω από άθλιες συνθήκες και εκτός από την εμπορία χρησιμοποιεί τα ανακυκλώσιμα υλικά στο τσαντίρι του, μέχρι τα εργοστάσια με τα γιγάντια καζάνια μέσα στα οποία κοχλάζει το μέταλλο πρωτού πάρει τη μορφή ράβδων.

 Περουσίαση της έκθεσης στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

Ο κατάλογος της έκθεσης